Als trainers en opleidingskundig ontwerpers vinden wij het belangrijk dat het geleerde beklijft en daadwerkelijk wordt toegepast in de praktijk. Om dit te bereiken hebben we een serie van drie workshops ontwikkeld.
In de eerste workshop starten we met visueel loskomen en leren deelnemers de basis van het zakelijk tekenen. Tekenen helpt ingewikkelde thema's en processen overzichtelijk, concreet en bespreekbaar te maken. Deelnemers ervaren direct de meerwaarde van visualiseren en gaan aan de slag om hun doelen helder in beeld te brengen.
In de daarop volgende workshops maken we natuurlijk gebruik van deze vaardigheid en gaan we visueel aan de slag met dé thema's uit de positieve psychologie, waarover wij zelf ook zeer bevlogen over zijn: “flow & playful work design” en “mindset”.
Workshop 1: Heldere doelen visualiseren
Als we vaker en slimmer gebruik maken van visuele communicatie, dan communiceren we creatiever, sneller en duidelijker. Het uittekenen van ideeën structureert je gedachten, werkt verhelderend en vergroot het werkplezier. Mensen onthouden ook meer door gebruik te maken van visuele communicatie. Bovendien activeer je het hersengebied waar de ideeën, verbanden en het gevoel zich bevindt. Als je zowel rechts als links weet te activeren dan komen de creatieve plannen en innovatie op gang.
Het resultaat van de workshop is een zelf ontworpen template, waarop de periodieke doelen gevisualiseerd kunnen worden.
Na de workshop kunnen de deelnemers:
- De basisbeginselen van zakelijk tekenen toepassen en ervaren ze de meerwaarde van visual thinking.
- Zelf begrippen visualiseren.
- Een maatwerk iconen set ontwerpen.
- Plannen en doelen visualiseren.
Wat levert het verder op?
- Innovatie: Door tekenen onderdeel te maken van je dagelijkse werkzaamheden stimuleer je het innovatievermogen en creativiteit. De vindingrijkheid om op nieuwe en originele ideeën te komen wordt zo vergroot.
- Helderheid: Door te visualiseren worden processen transparanter en duidelijker.
- Betrokkenheid: Visual thinking vergroot de betrokkenheid van medewerkers. Het inzetten van tekenen tijdens bijvoorbeeld een vergadering zorgt ervoor dat deelnemers actief gaan participeren in plaats van passief consumeren. Tekenen verduidelijkt communicatie waardoor medewerkers elkaar beter begrijpen.
- Werkplezier: Tekenen is gewoon erg leuk om te doen!
Workshop 2: Flow & playful work design
Gefascineerd door de internationale geluksranglijstjes maakte de Belgische auteur Jan de Deken een avontuurlijke wereldreis langs de best en slechtst scorende landen. Boven zijn verslag kopt De Volkskrant op 20 april 2018: 'De gelukkigste mensen die ik tegenkwam ervaren flow in hun werk'.
Door flow haal je meer voldoening en energie uit je baan. Werk hoeft niet alleen energie te kosten, het kan ook energie opleveren. Door meer ruimte en aandacht te geven aan flow worden medewerkers productiever en ervaren zij meer werkplezier. Leer in deze creatieve workshop over de wetenschap achter flow en de effecten ervan. Onderzoek waar jij en je teamleden van in de flow raken. Ontdek hoe je vaker flow kan ervaren op het werk en hoe je dit voor jezelf en met je team kan inbedden in jullie werkzaamheden. Maak je werk uitdagender, speelser en leuker! Ieder team visualiseert een flow plan met een aantal praktische ideeën om direct mee aan de slag te gaan.
Na de workshop kunnen de deelnemers:
- Benoemen hoe ze het eigen werkgeluk kunnen vergroten door het inzetten van flow.
- Benoemen wat flow is en wat de effecten ervan zijn.
- Visualiseren waarvan ze zelf in de flow raken en hoe ze dit vaker kunnen bereiken.
- De randvoorwaarden creëren om in de flow te raken.
- Benoemen hoe ze meer plezier uit het werk kunnen halen.
- Gaan de deelnemers naar huis met een persoonlijke 'playful work design" visualisatie.
Wat levert het verder op?
- Bevlogenheid: Bevlogen werknemers zijn zijn innovatiever, creatiever, productiever, maken minder fouten ervaren minder werkstress en hebben minder ongelukken op de werkvloer. Bevlogen medewerkers zetten sneller dat stapje extra, vanuit een intrinsieke motivatie. Bevlogen teams presteren beter, draaien meer omzet en zorgen voor een hogere klanttevredenheid. Organisaties met bevlogen medewerkers draaien uiteindelijk meer winst en hebben minder verloop en verzuim.
- Innovatie: Innovatieve ideeën ontstaan in de flow.
- Proactiviteit: Eén van de randvoorwaarden voor flow is dat je jezelf blijft uitdagen.
- Energie: Mensen die met energie naar huis gaan na een leuke werkdag.
Workshop 3: Mindset
Mindset is de manier van denken, voelen en handelen. Is bijvoorbeeld het glas half vol of half leeg? Ons brein is neuroplastisch; dit betekent dat het brein kan veranderen. Het brein verandert in de richting waarin we onszelf beoefenen. Zo train je met dankbaarheid de hersenen om aandacht te hebben voor de dingen die goed gaan tijdens je (werk)dag.
We evalueren uiteraard welk proactief gedrag de workshop flow en playful workdesign heeft opgeleverd. We gaan aan de slag met de theorie van Carol Dweck over de growth en fixed mindset. Daarnaast gaan we aan de slag met de cirkel van invloed en de cirkel van acht.
N.B. Tijdens de voorgaande workshops zullen we peilen bij de deelnemers welke theorieën en thema’s het beste passen bij de groep. Zo zal deze workshop optimaal aansluiten bij de leerbehoefte van deelnemers.
Na de workshop kunnen de deelnemers:
- Het verschil tussen een fixed en growth mindset benoemen.
- De eigen prestaties evalueren.
- Meer verantwoordelijkheid nemen voor eigen handelen.
- Zichzelf en anderen op een positieve manier beïnvloeden.
- Aangeven hoe ze kunnen werken op een manier die de samenwerking en effectiviteit ten goede komt.
- De kracht van dankbaarheid benoemen.
Wat levert het verder op?
- Flexibiliteit: Met een growth mindset kan je goed omgaan met nieuwe werk- en denkwijzen.
- Betrokkenheid: We leren over elkaars mindset en natuurlijke manier van handelen, teamleden kunnen elkaar na de workshop nog beter te begrijpen helpen.
- Weerbaarheid: Deelnemers leren structureel om te gaan met tegenslagen.
- Werkgeluk: Een belangrijke sleutel naar meer werkgeluk zit in de mindset waarmee we naar onze bezigheden op het werk kijken.
- De workshops worden ontwikkeld en gegeven door: Heleanne Rusthoven (psycholoog en opleidingskundig ontwerpster) en Marieke Verhoeven (loopbaan en stress & burn-out coach, opleidingskundig ontwerpster).
- De inhoud van de workshops kan gedurende het traject worden aangescherpt op de leerbehoefte van de deelnemers. Als opleidingskundig ontwerpers zullen wij het meest effectieve programma (door)ontwikkelen om de beste leerresultaten te behalen.
- De workshops duren 3½ tot 4 uur per stuk. Wij raden aan om de workshops met tussenpozen van maximaal 3 tot 5 weken te laten plaatsvinden voor een optimaal resultaat. De workshops vinden plaats bij uw organisatie of op een inspirerende plek in de omgeving.
- De materiaalkosten per deelnemer voor de drie de workshops samen zijn €25,-. De materialen bestaan uit een oefenschrift, placemats, een etui gevuld met o.a. Neuland stiften, papieren en post-its. De materialen worden in iedere workshop gebruikt. Deelnemers mogen de materialen houden voor meer tekenplezier op kantoor.
- Het maximaal aantal deelnemers per workshop is 16.